“Comparison is poison for the soul.”

We maken er ons allemaal weleens schuldig aan: JALOEZIE. Stiekem jaloers zijn op een ander en hetzelfde willen. 😈

Wist je dat dieren er ook last van hebben? Zo is een hond bijvoorbeeld jaloers als hun baasje met een andere hond speelt. En mijn kat is bijvoorbeeld verdacht veel aanhankelijker sinds onze baby er is. 🐱🤷

Nu, jaloezie hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn. Het laat je immers zien wat je eigenlijk graag wil. Jaloezie wordt meestal gedreven door angst en onzekerheid. Je voelt jezelf tekortschieten en hetgeen je van de andere ziet, herinnert je daaraan. OF er ontbreekt iets in je leven. Dat kan bewust zijn maar evengoed onbewust. Hoe vaak horen we mensen niet zeggen “Ik heb alles wat ik nodig heb en toch voel ik mij niet gelukkig”. Dát is exact het moment waarop jaloezie de kop opsteekt, als we niet gelukkig zijn.

Zolang je jaloezie niet negatief gaat uiten en je andere geen dingen gaat misgunnen, hoeft het niet perse slecht te zijn. Het is een kunst om het te gaan (h)erkennen bij jezelf en het te gaan zien als een OPPORTUNITEIT. Een mogelijkheid om jezelf, je gevoelens en gedachten beter te leren kennen. Ben je jaloers op die persoon die vertrekt op wereldreis? Die 10.000 instagram volgers heeft? Die 3 poepsjieke auto’s in z’n garage heeft staan?…

Vraag je dan eens het volgende af: Wil je echt DIE specifieke dingen of wil je WAAR DIE DINGEN VOOR STAAN, bijvoorbeeld succes, bevestiging, vrijheid? En WAAROM WIL JE DAT JUIST? WAAROM VOEL JE WAT JE VOELT?

Jaloezie kan je enorm veel vertellen over je zelfbeeld, je waarden en wensen, maar ook je angsten en onzekerheden. Dus wees niet kwaad op jezelf omdat je jaloers bent MAAR wees ook niet lastig op de ander omdat men je triggert. Probeer die persoon te zien als een voorbeeld. Iemand die je inspireert en laat dromen. Leer van de ander. Gebruik hun als drijfveer. Draai de negatieve vibe om in positieve energie. ✨

En nee, natuurlijk is dat niet gemakkelijk en natuurlijk gaat dat niet zomaar van vandaag op morgen maar zoals bij alles in de wereld der gedragsverandering: begin met kleine stapjes. Je gevoelens leren herkennen en benoemen is al heel wat. Don’t be too hard on yourself! (De wereld ambeteert ons al meer dan genoeg, give yourself some credit…😅)

Silke