“Though no one can go back and make a brand new start, anyone can start from now and make a brand new ending.” — Carl Bard

In 2024 wil ik graag gelukkig blijven.

Want ja, dat is wat een terugblik op 2023 mij laat beseffen: ik ben een gelukzak.

Er zijn dingen die ik graag nog wil bereiken, dingen waar ik wil aan meewerken, dingen waar ik in geloof en dingen die mij meesleuren, omdat het gewoon sterker is dan mezelf. Maar ik heb geen bucketlist. Ik heb geen win-of-verlies mentaliteit. Ik bewandel mijn eigen pad en waar ik vroeger bang was voor verandering, ben ik dat nu niet meer. Ik ben dankbaar voor wat mij al gebracht is en in volle verwachting voor wat het leven mij nog te bieden heeft. Ik ben niet naïef en besef dat ik mij in een bevoorrechte situatie bevind. Ik weet dat tegenslagen en donkere dagen onvermijdelijk zijn en ja, ergens verwacht een pessimistisch stemmetje diep in mij ook dat het geluk wel eens zal keren. Maar ik heb vertrouwen. Ik geloof. In mogelijkheden, in liefde, in woorden, in kleuren en in mensen.

Dat laatste is met een bang hartje… Want wat een ander denkt of doet, heb ik niet in de hand. Het maakt mij kwetsbaar en laat dat nu hetgeen zijn dat ik jarenlang angstvallig probeerde te vermijden. Kwetsbaarheid is vreselijk. Ze kan leiden tot teleurstelling, pijn en verdriet. Toch hoop ik dat ook jij je kwetsbaarheid in 2024 gaat (of blijft) omarmen.

Zorg dat je omringd bent. Zet die eerste stap, die tweede, of die duizendste. Verspil geen tijd aan mensen die je slecht laten voelen en investeer in diegenen die je wel een goed gevoel geven. Durf jezelf openstellen. Heb lief; echt onbeschaamd en overmatig. Niemand heeft ooit aan liefde teveel. En wees niet te wantrouwig. Wees aardig en tel tot tien als iemand het je lastig maakt. Ieder huisje draagt z’n kruisje en er is soms zóveel dat je niet ziet of weet.

Wist je dat eenzaamheid een even negatieve impact heeft op je gezondheid als alcohol en roken? Investeer dus in de juiste dingen! Investeer in jezelf en de mensen om je heen. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.

Knoop dit alvast voor 2024 in je oren: JIJ VERDIENT GELUK. Jij bent een goed mens. Jij bent een schoon mens. Jij verdient liefde en jij verdient geluk.

Als je hier anders over denkt, dan hoop ik dat er iemand op je pad komt die je het tegendeel bewijst. Iemand die je verleden zachter maakt en je ratio wat milder stemt. Nee, een verleden kan je niet uitwissen, maar je kan het wel de rug toekeren. Ik geloof in de kracht van buikgevoel en het volgen van nieuwe paden. En in de kracht van knuffels. Geef toe, goed getimede knuffels zijn toch echt een zegen?!

{Virtuele knuffel als je daar op dit moment nood aan hebt!}

​Silke