“Listening is an art that requires attention over talent, spirit over ego, others over self.” – Dean Jackson

Een 16-jarige vroeg mij een reden te geven waarom ze verder zou moeten leven. Één reden. “Welke garantie is er dat het de moeite waard zal zijn geweest om verder te leven?” 💥

Spontaan had ik de neiging om te antwoorden: “Een garantie heb je nooit maar of het de moeite waard zal zijn geweest, bepaal je zelf.“ Maar daarmee kan een 16-jarige natuurlijk niets aanvangen. Dat antwoord heeft ze al op 10 verschillende zelfhulpwebsites gelezen (Weet je nog dat wij antwoorden op onze vragen gingen zoeken in de bibliotheek?? 😬 Die goede, oude oertijd!🦖).

Met zo’n antwoord blijft de onzekerheid ook bestaan. En onzekerheid geeft angst. En haar onderliggende vraag was eigenlijk: “Geef mij iets waardoor ik niet meer bang hoef te zijn.”

En dat is nu waar wij het verschil kunnen maken. Als mens hebben we namelijk 1 groot voordeel ten opzichte van websites en boeken. WE KUNNEN LUISTEREN. Iets wat evident lijkt maar wat ik eerlijk waar heb moeten leren: luisteren naar wat de ander écht zegt. De juiste onderliggende vraag extraheren en de verwachtingen van de persoon voor mij correct inschatten.

We leven in een heel individualistische samenleving. Een trek-je-plan cultuur. En verbinding, échte verbinding, kan dan zó deugd doen. Iemand die zich afvraagt hoe het met je gaat (niet uit beleefdheid, maar echt uit interesse). Of iemand die echt naar je luistert (en niet een pasklaar antwoord geeft en verder gaat met de orde van de dag).

Het is belangrijk om aan zelfzorg te doen en ja, daarvoor moet je ook durven jezelf voorop stellen. Maar dat betekent niet dat je anderen niet nodig hebt. Integendeel. Zelfzorg doe je niet alleen. Zelfzorg is niet egoïstisch en enkel naar jezelf kijken. Het is naar jezelf kijken én naar de ander. Het is verbinding zoeken en vinden. Het is een investering maar tegelijk je grootste opbrengst. Het is een 16-jarige, getormenteerde tiener geen pasklaar antwoord kunnen bieden, maar wel je luisterend oor en gezelschap. Het is samen zoeken en wie weet, misschien ook wel samen vinden…

Silke